Missie en visie

Tandarts praktijk E.B. de Bles bestaat alweer 14 jaar! Graag wil ik u wat over mij (Erik de Bles) en onze praktijk vertellen.

Mijn vader was tandarts en heeft 30 jaar lang een praktijk in Rotterdam gehad. Mijn opa, was tandtechnieker. Dus het vak is me met de paplepel in gegoten.

Tijdens mijn studie in Nijmegen had ik extra aandacht voor geriatrisch tandheelkunde en kroon en brugwerk. Ik ben in 2006 afgestudeerd en heb de praktijk van tandarts Du Toy van Heesch in 2006 officieel overgenomen. Het mooie oude pand aan de westelijke achterweg sprak me meteen aan. Du Toy van Heesch ging al gauw met pensioen en samen met zijn vrouw hebben ze ons goed geholpen met het draaien van een eigen praktijk.

Na renovatie, modernisering en automatisering hebben we een hele prettige sfeer kunnen creëren, waar het huiskamer gevoel je snel op je gemak stelt.

Iedere patiënt is uniek en aan elke kies zit een ander mens, waardoor standaard oplossingen zijn te bedenken. Om het complexere behandelplan toch overzichtelijk te houden, helpen we altijd bij de berekening van uw eigen bijdrage van uw zorgverzekering. En kunnen we dat overzicht meteen mee geven.

Doordat ik de enige tandarts in de praktijk ben, hebben de patiënten altijd een vertrouwd gezicht.  Ook onze assistentes, Ella,  Merel, Jacolien, Marjolein en Marinda  zijn vaste gezichten van de praktijk. Merel is in september 2020 bevallen van 2 prachtige dochters Livv en Jill.

Door veel dezelfde gezichten kunnen we ook angstige mensen op hun gemak krijgen. Vertrouwde gezichten geven vertrouwen.

Mijn vrouw Marieke heeft zich gespecialiseerd in Paro preventie assistent en zo houd ik meer tijd over voor behandelingen zoals esthetiek en kroon en brugwerk. Merel en Jacolien zijn ook preventieassistentes.

In kamer 2 kan Marieke, Merel of Jacolien veel tijd besteden aan tandvlees behandelingen en preventie. Marieke kan u door haar extra opleiding tot paropreventieassistent, langer in de praktijk behandelen zodat we u niet direct naar een mondhygieniste hoeven te sturen bij wat meer tandvlees problemen. Door samen aan uw mondhygiene te werken, het tandsteen en met name plaque dieper te verwijderen kunnen we uw tandvlees weer gezonder en stabieler houden. Maar dit kan alleen als er een goede samenwerking is. Ze werkt volgens een paroprotocol. Sinds juli 2021 is mondhygienist Julia bij ons in dienst en kunt u met erge tandvlees problemen nu ook bij haar terecht. Maar dat is niet het enige wat Marieke en de andere preventie assistentes doen. Kinderen hebben ook nog steeds veel aandacht nodig!

Samen met kind en ouder proberen we tot  een goed poets, eet en drink gedrag te komen. Want dit is alle drie nauw verbonden met elkaar bij het voorkomen van gaatjes. Helaas hebben nog altijd meer dan 40 % van de 5 jarige kinderen in Nederland 1 of meer gaatjes! Veel poetstinstructies geven we maar we hebben ook een dietiste in de arm genomen. Om ons bij te staan in het geven van de juiste adviezen. Ieder zijn specialiteit!

Zij kan u en uw kind goed begeleiden tot verbetering van m.n. de tussendoortjes en u bewust te maken hoeveel suiker we allemaal binnen krijgen! Door middel van een van te voren ingevulde lijst kan ze u goed helpen met het evt. aanpassen van wat eet en drinkgedrag. Dit valt onder de basis verzekering dus geen kosten voor u. Op deze manier hebben we goede reacties van patienten en hopen we ook dat de gaatjes wat minder gaan ontwikkelen bij deze kinderen! Want daar gaat het ons om!

Ook bieden we flexibele trainers aan om een goed slikgedrag, juiste mondgewoontes te krijgen en een malocclusie (overbeet en openbeet) te verbeteren. Vaak is dit veroorzaakt door speen of duim gedrag. Op deze manier verkorten we de beugel periode, of is een beugel niet meer nodig. We begeleiden de kinderen intensief voor een snel resultaat. Soms combineren we de behandeling met een logopedist.  Maar ook hierbij hebben we mooie resultaten en een leuke band met onze patientjes opgebouwd! Waardoor samenwerking in de toekomst bij poetstinstructies ed. altijd makkelijker en leuker gaat. De patient is al gemotiveerd door al eerder resultaat te hebben.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, gaan we ook gratis langs bassischolen om hier ook voorlichting te geven over een gezond gebit. Dit doen we m.b.v. het project hou je mond gezond, van het ivoren kruis. Dit hebben we al vele malen gedaan de afgelopen jaren. Altijd met veel plezier door ons personeel. Scholen kinderdagverblijven ect. kunnen zich hiervoor aanmelden.

Naast jongeren hebben ook steeds meer ouderen hun eigen tanden. Dat is enerzijds een goede ontwikkeling, maar anderzijds brengt dat ook meer zorg met zich mee. Zeker als de bejaarden niet meer zelfstandig zijn. De mondverzorging in de verzorgingstehuizen kan ook nog verbeterd worden. Daarom heb ik ook deze zorg op me genomen. Ik werk wekelijks samen met mijn assistentes in Nieuw Rijsenburgh , Ebbe en vloed en de Geldershof. Ik heb daar een behandelkamer en ga ook naar de mensen toe op de kamer. Mijn voorganger deed dit ook al en ik zie dat dit werk heel hard nodig is!

Naast de patiëntenbehandeling op m.n. Nieuw Rijsenburg geven we ook jaarlijks een cursus over mondverzorging bij oudere aan de verzorgsters daar. Dit ook samen met een klinisch tandprotheticus Jerry van Aalst.

Deze Jerry van Aalst is ook elke maandag bij ons in de praktijk om (net als ik ) een nieuw gebit of plaatje/frame bij u aan te meten. Zo helpen we elkaar op meerdere fronten. Ook is hij gespecialiseerd in gebit op implantaten.

Ik heb de afgelopen 14,  6 jaar in het bestuur van de tandarts vereniging Goeree- Overflakkee (tvgo), verschillende functies bekleed. Het laatste jaar als voorzitter, heb ik een cursus avond georganiseerd voor alle tandartsen en assistentes van dit eiland.

Het onderwerp ging over gezonde voeding en dus een goede mondgezondheid. En hoe we dat kunnen stimuleren aan ouders en kinderen. Hopelijk willen de scholen van Goeree Overflakkee ook de uitdaging aan gaan om hier ook wat mee te doen! Dietistes en mondhygienistes waren ook aanwezig.  En daaruit zijn meerdere goede contacten gemaakt en dus ook samenwerkingen.

Zoals u ziet heb ik niet stil gezeten de afgelopen 14 jaar, en er is nog veel te bereiken. Waar ik met “buute geweun” veel plezier aan wil bijdragen!